Baza prawa podatkowego
- Zobowiązania podatkowe
- Postępowanie podatkowe
- Karta podatkowa
- Podatek od towarów i usług
- Podatek akcyzowy
- Znaki akcyzy
- Podatek dochodowy od osób fizycznych
- Podatek dochodowy od osób prawnych
- Podatek leśny
- Podatek od gier
- Opłata od posiadania psów
- Opłata targowa
- Opłata administracyjna
- Podatek od spadków i darowizn
- Międzynarodowe prawo podatkowe
- Rachunkowość
- Podatkowa księga przychodów i rozchodów
- Doradztwo podatkowe
- Administracja podatkowa
- Ewidencja podatników
- Ustawa Karna Skarbowa
- Podatek od czynności cywilnoprawnych
- Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
- Czynności sprawdzające
- Tajemnica skarbowa
- Podatek rolny
- Opłata skarbowa
- Kontrola skarbowa
- Egzekucja podatkowa
- Podatek od środków transportowych
- Słownik pojęć
- Podatek od nieruchomości
Nota - Koszt wytworzenia produktu w rachunkowości
komentarze | przepisy | orzecznictwo | interpretacje | literatura |
Koszt wytworzenia produktu w rachunkowości
Ustalenie kosztu wytworzenia produktu jest istotnym elementem w zarządzaniu jednostką. Informacje uzyskane w wyniku tej kalkulacji wykorzystuje się nie tylko do celów ewidencyjnych, takich jak wycena produktów, lecz także do celów decyzyjnych, m.in. w celu prowadzenia kontroli ponoszonych kosztów, określenia rentowności poszczególnych produktów, a także dla uzyskania informacji niezbędnych do ustalenia dolnych granic ceny sprzedaży.
Kontrola kosztów, ustalenie rentowności produktów czy wyznaczanie dolnego progu cenowego umożliwiają podejmowanie decyzji o charakterze ekonomicznym. Na potrzeby decyzyjne wykorzystuje się pełny koszt wytworzenia. Natomiast wycena wyrobów gotowych oraz produkcji w toku jest podyktowana przepisami ustawy o rachunkowości jako niezbędna dla celów sprawozdawczych. Takiej wyceny dokonuje się według technicznego kosztu wytworzenia. Wycena kosztu własnego sprzedanych produktów ujmowana jest w rachunku zysków i strat, natomiast wycenę produktów niesprzedanych, tj. produkcji w toku, ujmuje się w bilansie.
Pojęcie kosztu wytworzenia produktu odnosi się w równej mierze do wszystkich wytwarzanych przez jednostkę we własnym zakresie składników majątkowych o charakterze niefinansowym, zatem dotyczy nie tylko produktów, lecz także środków trwałych i środków trwałych w budowie, kosztów prac rozwojowych, których produktem są wartości niematerialne i prawne, oraz usług niezakończonych.*
Przepis art. 28 ust. 1 ustawy o rachunkowości, który precyzuje sposoby wyceny aktywów i pasywów, w sposób pośredni wskazuje te aktywa, które mogą być wycenione z wykorzystaniem kosztów wytworzenia. Są to:
- środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne, które wycenia się według cen nabycia lub kosztów wytworzenia, lub wartości przeszacowanej (po aktualizacji wyceny środków trwałych), pomniejszonych o odpisy amortyzacyjne lub umorzeniowe, a także o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości,
- nieruchomości oraz wartości niematerialne i prawne zaliczane do inwestycji, które wycenia się według zasad określonych w przepisach ustawy stosowanych do środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych lub według ceny rynkowej bądź inaczej określonej wartości godziwej,
- środki trwałe w budowie, które wycenia się w wysokości ogółu kosztów pozostających w bezpośrednim związku z ich nabyciem lub wytworzeniem, pomniejszonych o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości,
- rzeczowe składniki aktywów obrotowych, które wycenia się według cen nabycia lub kosztów wytworzenia nie wyższych od cen ich sprzedaży netto na dzień bilansowy.
Pod pojęciem kosztów i strat ustawodawca każe rozumieć uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie sprawozdawczym korzyści ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości, w formie zmniejszenia wartości aktywów albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw, które doprowadzą do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego niedoboru w inny sposób niż wycofanie środków przez udziałowców lub właścicieli. Z kolei w literaturze termin koszty definiuje się najczęściej jako wyrażone w pieniądzu zużycie składników aktywów trwałych i obrotowych, usług obcych, nakładów pracy pracowników oraz niektóre wydatki nie odzwierciedlające zużycia, związane z prowadzeniem działalności przez jednostkę gospodarczą w określonej jednostce czasu*.
Można wyróżnić trzy podstawowe układy kosztów wykorzystywane w praktyce gospodarczej: układ rodzajowy, układ funkcjonalny i układ kalkulacyjny. Układ rodzajowy, stosowany w rachunku zysków i strat w wariancie porównawczym, dzieli koszty na:
- amortyzację,
- zużycie materiałów i energii,
- usługi obce,
- podatki i opłaty,
- wynagrodzenia,
- ubezpieczenia społeczne i inne świadczenia,
- pozostałe koszty rodzajowe.
W układzie funkcjonalnym klasyfikuje się koszty według obszarów ich powstawania:
- koszty zakupu,
- koszty produkcji,
- koszty sprzedaży,
- koszty zarządzania.
Natomiast najbardziej przydatna przy obliczaniu koszt wytworzenia produktu jest klasyfikacja kosztów w układzie kalkulacyjnym, wyróżniająca:
1. koszty bezpośrednie,
2. koszty pośrednie, w tym:
a. koszty zmienne,
b. koszty stałe.
Koszty wytworzenia produktu obejmują koszty pozostające w bezpośrednim związku z danym produktem oraz uzasadnioną część kosztów pośrednio związanych z wytworzeniem tego produktu. Istotne jest zatem zidentyfikowanie nie tylko kosztów bezpośrednich, ale również tych kosztów pośrednich, które są generowane w związku z daną produkcją.
To jest jedynie fragment treści, aby uzyskać pełny dostęp
do prezentowanych informacji zaloguj się i wykup abonament lub skorzystaj
z jednorazowego dostępu.