Baza prawa podatkowego
- Zobowiązania podatkowe
- Postępowanie podatkowe
- Karta podatkowa
- Podatek od towarów i usług
- Podatek akcyzowy
- Znaki akcyzy
- Podatek dochodowy od osób fizycznych
- Podatek dochodowy od osób prawnych
- Podatek leśny
- Podatek od gier
- Opłata od posiadania psów
- Opłata targowa
- Opłata administracyjna
- Podatek od spadków i darowizn
- Międzynarodowe prawo podatkowe
- Rachunkowość
- Podatkowa księga przychodów i rozchodów
- Doradztwo podatkowe
- Administracja podatkowa
- Ewidencja podatników
- Ustawa Karna Skarbowa
- Podatek od czynności cywilnoprawnych
- Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
- Czynności sprawdzające
- Tajemnica skarbowa
- Podatek rolny
- Opłata skarbowa
- Kontrola skarbowa
- Egzekucja podatkowa
- Podatek od środków transportowych
- Słownik pojęć
- Podatek od nieruchomości
Aktualności
VAT i akcyza | Prawo gospodarcze | Postępowanie podatkowe | Inne | Podatki - zagadnienia ogólne | Podatki obrotowe | Podatki majątkowe | Podatki i opłaty lokalne | Podatki dochodowe i przychodowe | Finanse publiczne |
Jedna stawka VAT dla usługi restauracyjnej
Usługa restauracyjna stanowi usługę jednorodną i podlega jednolitemu opodatkowaniu. Tym samym nie jest możliwe stosowanie innej stawki VAT dla dań gotowych i odmiennej dla napojów. Tak wynika z interpretacji indywidualnej Ministra Finansów w interpretacji indywidualnej z dnia 9 stycznia 2015 r., nr PT8/033/98/608/PBD/14.
W przedmiotowej sprawie do fiskusa zwrócił się restaurator, który swoim klientom oferuje gotowe dania, które przygotowuje na miejscu. Dania znajdujące się w ofercie restauratora są przez niego przygotowywane samodzielnie z półproduktów bądź produktów nabywanych od dostawców. Dania te kliencie z reguły spożywają na miejscu.
Restaurator wystąpił zatem do fiskusa z zapytaniem czy usługa restauracyjna może być opodatkowana obniżoną stawką VAT, z wyłączeniem napojów, które są opodatkowane stawką podstawową. Jego zdaniem, oferowana przez niego usługa może być opodatkowana dwiema różnymi stawkami VAT – a mianowicie stawką obniżoną oraz podstawową.
Swoje stanowisko umotywował poprzez wskazanie, iż w poz. 7 załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1719) wyraźnie wskazuje, że 8 proc. stawkę VAT stosuje się do świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem jednak sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc., napojów alkoholowych stanowiących mieszaninę piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc., napojów przy przygotowaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju, napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową 23 proc. Dlatego też, świadcząc usługę restauracyjną, w ramach której dochodzi do sprzedaży napoju, należy zdaniem restauratora, każdorazowo określać wartość napoju w tej usłudze (ta wartość będzie bowiem opodatkowana według podstawowej stawki VAT, zaś usługa według 8 proc. stawki VAT).
Interpretacją z dnia 2 lipca 2014 r. Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, nr IPPP2/443-390/14-4/MM podzielił stanowisko podatnika, jednakże Minister Finansów zmienił tą interpretację. Uznał bowiem świadczenie restauratora za kompleksową (jednolitą) usługę restauracyjną, co z kolei nie pozwala na opodatkowanie jej odrębnymi stawkami podatku VAT. Minister uznał wyodrębnianie z kompleksowej usługi związanej z wyżywieniem (usługi restauracyjnej) usług i dostaw towaru za sprzeczne z konstrukcją i ideą takiego świadczenia jednorodnego.
Co więcej, zdaniem Ministra Finansów z brzmienia poz. 7 załącznika do rozporządzenia z 23 grudnia 2013 r. wynika, że stawka obniżona nie ma zastosowania do usług związanych z wyżywieniem, w ramach których następuje sprzedaż:
- napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.,
- napojów alkoholowych będących mieszaniną iwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.,
- napojów przy przygotowaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju,
- napojów bezalkoholowych gazowanych,
- wód mineralnych,
- innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową.
W świetle stanowiska Ministra Finansów istotne znaczenie ma tutaj zapis określający zakres wyłączenia stosowania obniżonej stawki, w którym nie posłużono się terminem „dostawa”, lecz „sprzedaż”, pod którym rozumie się zarówno świadczenie usług, jak i dostawę towarów. Oznacza to, że nie następuje tu podzielenie czynności założonej, tj. np. usługi związanej z wyżywieniem w zakresie podania określonego napoju, na jej elementy składowe.
W efekcie Minister Finansów uznał, że usługa restauracyjna (związana z wyżywieniem) jako usługa jednorodna podlega jednolitemu opodatkowaniu, co skutkuje brakiem możliwości zastosowania do niej różnych stawek VAT. A zatem usługa restauracyjna obejmująca dostawę produktu, co do zasady w całości podlega opodatkowaniu 8 proc. stawką podatku VAT. Natomiast w sytuacji, gdy usługa ta obejmuje dostawę produktu żywnościowego lub napoju wymienionego w pozycji 7 załącznika do rozporządzenia, w całości jest opodatkowana stawką podstawową – 23 proc.
Zobacz pozostałe wpisy